Bahar Cebe, Araştırma Asistanı-Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi (TÜGAM)

Yunanistan Yeni Göçmen Yasasını Kabul Etti

Ülkeye gelen göçmen sayısını azaltmak için düzenlenen yeni göçmen yasası parlamentoda oy çokluğu ile kabul edildi.

18 Kasım 2019, Pazartesi
- Yunanistan Yeni Göçmen Yasasını Kabul Etti

“International Protection and Other Provisions” (Uluslararası Koruma ve Diğer Hükümler Hakkında) başlıklı 237 sayfalık yasa tasarısı Yunanistan parlamentosunda 5 gün süren tartışmaların ardından oy çokluğu ile kabul edildi. Yasa, göçmenlerin güvenlik önlemlerine erişimini ciddi şekilde kısıtlayacak.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan 18 Mart Mutabakatı sonrası Yunanistan’a yönelik göçmen sayısında düşüş yaşanırken 2019’un ilk 10 ayında Türkiye’den Yunanistan’a 55.000’den fazla göçmen geçiş yapmış durumda. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, “İltica hakkına sahip olmayıp Yunanistan’a gelerek ülkede kalmaya çalışanlar daha fazla tolere edilmeyecek.” açıklamasında bulundu. Yunan Başbakan geçen ay 2020 sonuna kadar 10.000 göçmeni sınır dışı etmeyi vaat etmişti.

Hazırlanan yasa, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatı kapsamında göçmenlerin Türkiye’ye iadelerini hızlandıracak yeni bir iltica sistemi oluşturulmasını, Ege Denizi’nde düzensiz göçmen geçişlerinin engellenmesine yönelik kontrollerin sıkılaştırılmasını, göçmenlerin tespiti için polis kontrollerinin yoğunlaştırılmasını ve Ege adalarından 20 bin göçmenin ana karada oluşturulacak yeni kamplara taşınmasını, kamplarda yasa ve kurallara uymayan göçmenlerin iltica hakkından mahrum edilmesini ve iltica talebi reddedilen göçmenlerin geri gönderilebileceğini ve son olarak “güvenli kaynak ülkeler” ve “güvenli üçüncü ülkeler” listesinin oluşturulmasını öngörüyor. Ayrıca söz konusu yasa ile sığınmacıların maksimum gözaltı süresi üç aydan 18 aya kadar artıyor. Ayrıca yasa, iltica başvurusunda bulundukları sırada, iltica başvurusunda bulunan kişilerin gözaltına alınmasına da izin veriyor.

BMMYK (UNHCR) ve diğer uluslararası yardım kuruluşları, yeni düzenlemelerin meşru sığınmacılar için güvenceleri azaltacağını, daha uzun gözaltı sürelerine yol açabileceğini ve aileleri bir arada tutmayı zorlaştıracağı konusunda Yunanistan’ı uyardı. Ana muhalefet Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA) lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras ise, hükümetin göçmen meselesini uluslararası bir mesele olmaktan çıkarıp Türkiye-Yunanistan sorunu hâline getirdiğini ifade ederek, söz konusu kanunun pratikte uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.