İbrahim Emekçi, Araştırmacı-Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi(TÜGAM)

I.Uluslararası Türk-Alman Çalışmaları Kongresi

12 Kasım 2019, Salı
- I.Uluslararası Türk-Alman Çalışmaları Kongresi

“I. Uluslararası Türk-Alman Çalışmaları Kongresi”, Hacettepe Üniversitesi Türk-Alman İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜTAİ) öncülüğünde, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, Konrad Adenauer Vakfı, Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Almanya Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) katkılarıyla 12-13 Kasım 2019 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Kampüsünde gerçekleştirilecek. Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Hukuk, Tarih, Edebiyat, Sosyoloji ve İletişim alanlarında uzman Türk ve Alman bilim insanlarının katılacağı kongrenin temel amacı iki ülke arasındaki akademik diyaloğun geliştirilmesi ve dostluk köprülerinin sağlamlaştırılmasıdır. Buna ek olarak kongre, Almanya-Türkiye ilişkileriyle alakalı olarak disiplinler arası çalışmaların sunulacağı ilk kongre olması açısından da çok değerli. Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Haluk Özen ve Konrad Adenauer Vakfı Türkiye temsilcisi Walter Glos’un açılış konuşmalarını yapacağı kongre iki gün sürecek ve bu sürede toplam yedi oturum gerçekleştirilecektir. İkinci oturumda ODTÜ’den Hüseyin Bağcı, 1949’dan günümüze Türk-Alman ilişkilerini, Türk Alman Üniversitesi’nden Murat Erdoğan ise Almanya-Türkiye ilişkilerinin sosyal boyutunu anlatacaklar. Disiplinlere göre başlıkların ve konuların şekillendiği oturumların ikincisi ise dış politika hakkında olacak. Bu oturumda Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Nail Alkan, Türk-Alman ilişkileri ve Türkiye’nin AB üyeliği hakkında konuşacak, aynı zamanda kongreye Hamburg’tan katılacak Yaşar Aydın ise ”Bir Avrupa Merkez Gücünün Küresel Güç Olma Çabası – Almanya’nın Dış Politika Belirleme Çabası ve Öz İmaj” konulu sunumunu gerçekleştirecek. Kongre’nin üçüncü oturumu Siyaset bilimi ve Hukuk, dördüncü oturumu İletişim bilimleri, beşinci oturumu ise Tarih ve Arkeoloji alanlarında olacak. Diğer iki oturumlar ise sırasıyla ”Sosyoloji ve Göç” ve “Edebiyat ve Dilbilim” çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Kongrede konuşma yapacaklar arasında Köln Üniversitesi’nden Barbara Grünewald, Jena Üniversitesi’nden Olaf Leisse, Ankara Üniversitesi’nden Ruşen Keleş, Trakya Üniversitesi’nden Burak Gümüş ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden İsmail Ermağan gibi değerli akademisyenler bulunmakta.

Göç Araştırmaları araştırmacı ve araştırma asistanları da kongreye katılarak öğretim üyeleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek ve kongreyle ilgili katılım notları hazırlayacaklardır.