İbrahim Emekçi, Araştırmacı-Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi(TÜGAM)

Belit Onay Hannover’in Belediye Başkanı seçildi

Almanya’daki Türkler 10 Kasım 2019 Pazar günü tarihî bir ana tanıklık etti.

11 Kasım 2019, Pazartesi
- Belit Onay Hannover’in Belediye Başkanı seçildi

Almanya’daki Türkler 10 Kasım 2019 Pazar günü tarihî bir ana tanıklık etti. Belit Onay, Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti olan Hannover’in Belediye Başkanı seçildi. Yeşiller [Grünen] partisinin adayı Onay, Hristiyan Demokrat Parti’nin [CDU] adayı Eckhard Scholz’a, son iki aday arasında geçen seçim turunda Onay rakibine yüzde 52,9 ile üstünlük sağlayarak bir ilki gerçekleştirdi. Almanya’da ilk defa Türk kökenli bir siyasetçi, bir eyalet başkentinin belediye başkanı oldu. Belit Onay aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti’nin [SPD] bu şehirde 70 yıldan fazla süren üstünlüğüne de son vermiş oldu.

Almanya’nın doğusunda bulunan Thüringen eyaletinde, popülist aşırı sağ AFD (Almanya için Alternatif) partisinin oylarını iki kat artırması endişeye sebep olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, kuzeyde bulunan 540 bin nüfuslu şehirde Onay’ın belediye başkanı seçilmesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Belit Onay Almanya’daki Türklere bir ilki yaşatırken, bir yandan da partisi için önemli bir başarıya imza attı. Freiburg, Darmstadt ve Stuttgart’tan sonra bir büyükşehir daha Yeşiller’in yönetimine geçmiş oldu.

Belit Onay’ın seçim vaatlerinden bahsedecek olursak, 38 yaşındaki genç siyasetçi, 2030’a kadar şehir merkezini otomobillerden arındırmak istiyor. Onay, yaşanılabilir, çevre dostu ve gürültüsüz bir şehir planı tasarlamakta. Buna ek olarak göçmenlerin sorunlarını çözmek istediğini ve ayrımcılığın önüne geçmek için çalışacağını vaat ediyor. 12 yaşındayken Solingen’de ırkçıların kundaklama sonucu çıkardığı yangında beş Türk’ün ölümünün, siyasi bilince sahip olmasında önemli bir rol oynadığını ifade eden Onay, birlikte ve çoğulcu bir yaşam için elinden geleni yapmak istiyor.

Almanya’ya İşçi göçünün 60. yılına yaklaşırken, diasporada dördüncü nesilden bahsedilmesine rağmen bu türden haberler ne yazık ki sık duyulmuyor. Onay’ın bu seçimi kazanması bir yandan Almanya’daki Türklerin bitmek tükenmez entegrasyon sorunlarını gölgede bırakırken, bir yandan da aşırı sağın yükselişine karşı olumlu bir gelişme olarak öne çıkmakta.

Belit Onay 1970’lerde İstanbul’dan Almanya’ya göç eden ailenin çocuğu olarak Goslar’da dünyaya geldi. Hannover’de Hukuk tahsilinin ardından siyasete giren Onay, evli ve bir çocuk babasıdır.