Bahar Cebe, Araştırma Asistanı-Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi (TÜGAM)

Rotterdam Türk Ailelerini Entegre Etmeye Kararlı

26 Temmuz 2019, Cuma
- Rotterdam Türk Ailelerini Entegre Etmeye Kararlı

Hollanda’nın Rotterdam Belediyesi, göçmen Türk aileleri ülkeye olabildiğince hızlı bir şekilde entegre etmek istiyor. Hollanda İstatistik Bürosu’nun 2018 verilerine göre, Hollanda’da 400.367 bin Türk yaşıyor ve yoğunlukta oldukları şehirlerden biri yaklaşık 50 bin Türk vatandaşının bulunduğu Rotterdam şehri. Rotterdam Belediyesi entegrasyon ile, Türk aile bireylerinin Hollanda’da daha iyi hayat standartlarına sahip olabileceklerini ve bağımsız bir hayat yaşama fırsatı elde edeceklerini iddia ediyor.

Entegrasyon kurslarında amaç, göçmenlerin yeterince Hollanda toplumu, kültürü ve dilini bildiğini test etmek. Kurslarda yapılan sınav konuşma, dinleme, yazma ve okuma bölümlerinden oluşuyor. Devlet entegre olması gerektiğini düşündüğü kişilere mektup yolluyor ve o tarihten itibaren kişiye 3 yıl entegre olma süresi tanıyor. Eğer kişi kendisine verilen sürede sınavları başarılı bir şekilde geçemezse 1.250 Euro’yu geçmemek kaydıyla devlete ceza ödemek zorunda kalıyor.  Daha sonra kendisine entegrasyon diplomasını alabilmesi için 2 yıl daha süre tanınıyor.

Rotterdam Şehir Konseyi (Het gemeentebestuur van Rotterdam)   özellikle Türkiye’den gelen kadınları ziyaret ederek onları entegrasyon kurslarına (inburgeringscursussen) katılmaya ikna etmeye çalışıyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 12 Eylül 1963’te imzalanan Ortaklık Anlaşması gereği Türkiye, entegrasyon yükümlülüğünden muaf durumda. Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre’den gelen göçmenler de entegrasyona tabii tutulmayanlar arasında.  Fakat Hollanda’nın Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer), Türklerin entegrasyon sürecine dahil olmamalarından rahatsız ve entegre olmadıkları sürece toplumla bütünleşemeyeceklerine inanıyor.

Bunun yanında geçtiğimiz ayda yayınlanan NOS haberine göre hükümet, yaptığı düzenlemeler ile Türklerin de AB dışından gelenler gibi entegrasyon sınavlarına girmeleri için çabalıyor. Türkler, gönüllülük esasına göre entegrasyon kurslarına dahil olabiliyor fakat söz konusu kursların masraflarını karşılayamadıkları için kurslara devam etmeleri pek mümkün olmuyor. Bunun için Hollanda, 2021’den itibaren uygulanacak olan yeni entegrasyon sistemiyle bu sorunun önüne geçebileceklerinden umutlu.

Fakat Rotterdam Belediyesi 2021 tarihini beklemek istemediğini, entegrasyon ve dil kurslarının gelecek yıldan itibaren başlatılmasını istediğini açıkladı. Alder Bert Wijbenga (VVD) yaptığı açıklamada “Her yıl 250 ila 350 Türk evlenmek için Maasstad’a geliyor ve Türkiye’den evlenmek için gelenlerin yüzde 90’ı kadın. Gelenler Hollanda toplumunu ve dilini bilmedikleri için toplumdan tecrit ediliyor. Ayrıca depresyonda olmaları ve aile içi şiddete maruz kalmaları durumunda dil bilmedikleri için zor durumda kalıyorlar” dedi.

2014’te Avrupa Mahkemesi, anlaşmaların ihlalinin ancak “kamu yararının ağır basması” koşulu ile mümkün olduğunu açıklamıştı. Hükümet partileri CDA ve D66, AB’nin Türkiye ile yapmış olduğu anlaşmanın ihlalinin Avrupa Mahkemesi’nin kararına dayanarak bozulabileceğine inanıyor. Tweede Kamer’ın büyük çoğunluğu da söz konusu partileri destekliyor.

Rotterdam Belediyesi, gelecek yıldan itibaren entegrasyon ve dil kurslarının Türk aileler için hayata geçirilmesinde kararlı.