Feyza Yıldırım Sungur, Araştırmacı/Türkiye Diaspora Araştırmaları Merkezi (TÜDAM)

Türkiye’den Avrupa’ya Giden Sığınmacı Sayısında Rekor Artış

09 Ekim 2019, Çarşamba
- Türkiye’den Avrupa’ya Giden Sığınmacı Sayısında Rekor Artış

Bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine giden göçmen sayısı çarpıcı bir şekilde arttı. Alman muhafazakâr Welt Am Sonntag gazetesinin haberine göre Avrupa Birliği’nin sığınmacı sayıları ile ilgili yayınladığı “Durum Raporu”nda Türkiye’den AB’ye giden sığınmacı sayısının yüzde 23 arttığı ortaya çıktı. Raporun yazarları, özellikle AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşmasının işlevselliğini eleştiriyor. Geri Kabul Anlaşması’nın temel hedefi, her bir tarafın diğer tarafın topraklarına giriş, topraklarında bulunma ya da ikamet etme koşullarını yerine getirmeyen kişilerin hızlı ve sistemli bir şekilde geri kabulüne ilişkin usulleri belirlemek.

Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü olarak AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı raporda 2019 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’den AB’ye giriş yapan göçmen sayısı bir önceki yıla göre yüzde 23’lük bir artış göstererek 46 bin 546’ya ulaştı. Bu göçmenlerin 45 bin 20’si Yunanistan’a, 1336’sı İtalya’ya ve 190’ının Bulgaristan’a kaçtığı da rapordaki bulgular arasında yer alıyor. AB ülkelerine gidenlerin çoğunun Afgan, Suriyeli ve Iraklı olduğu belirtiliyor.

Ayrıca raporda, 23-29 Eylül tarihleri ​​arasında 3 bin 710 kişinin Yunanistan’a giriş yaptığı kaydediliyor ve bu sayının AB-Türkiye anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana ülkeye giren en yüksek göçmen sayısı olduğunun altı çiziliyor.

Sadece 102 kişi iade edildi

Raporda ayrıca, bu yılın ilk aylarında, AB-Türkiye anlaşması uyarınca Yunanistan’dan Türkiye’ye yalnızca 102 kişinin iade edildiğinin ve bunun anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana en düşük rakam olduğunun altı çiziliyor. Avrupa Komisyonu, Türkiye’den Yunanistan’a rekor sayıda göçmen gitmesine rağmen, AB-Türkiye anlaşmasının kuralları çerçevesinde Yunanistan’ın ilk dokuz ayda Türkiye’ye yalnızca 102 sığınmacıyı kişiyi iade etmesini açıkça eleştiriyor. Anlaşma, Türkiye veya AB’ye üye ülkelerden birinde, ülkeye giriş veya ikamet etme şartlarını yerine getirmeyen sığınmacıların belirlenen şartlar ve kurallar çerçevesinde sığınmacının geldiği ülkeye geri gönderilmesini hedefliyor.

Komisyon’a göre, “Yunanistan’ın sığınmacıları geri gönderme operasyonları son derece yavaş ilerliyor. Geri dönüşleri daha etkili hale getirmek için göç ve iltica politikalarından sorumlu Yunan makamlarının koordinasyon içinde çalışması gerekiyor.”

Yunan makamlarına çağrı

2019 Eylül itibariyle Eylül sonunda Yunan adalarında 30 bin 364 göçmen bulunduğu bilgisi de raporda yer alıyor. Bu durum, AB-Türkiye anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana ülkede var olan 30 bin sığınmacının kabulünü sağlayan kotanın ilk kez aşıldığını gösteriyor. Bu nedenle, Avrupa Komisyonu, Yunan makamlarını “özellikle sığınmacıların alınması ve bu kişilere uygulanacak prosedürler için göç yönetimi konusundaki eksikliklere karşı çabalarını artırmaya” çağırıyor. Yunanistan Göç Bakanlığı’nın “yıl sonuna kadar 25 bin sığınmacının daha ülkelerine gelmesini beklediklerini” tahmin ettikleri de AB Komisyon’unun raporunda yer alan bilgiler arasında.