İbrahim Emekçi, Araştırmacı-Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi(TÜGAM)

Almanya’da “Camilerde Açık Kapı Günü”

“Vatanları vatan yapan insanlardır”

04 Ekim 2019, Cuma
- Almanya’da “Camilerde Açık Kapı Günü”

“Vatanları vatan yapan insanlardır” sloganıyla Almanya’da bugün 1000’den fazla cami kapılarını ziyaretçilere açıyor. 1997’den bu yana her yıl on binlerce kişinin katıldığı etkinliğe bu sene 100.000’nin üzerinde katılım bekleniyor.

Camilerde “Açık Kapı Günü” 1997’den bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin kutlandığı ve bu nedenle resmî tatil olan bu günde [3 Ekim] Müslümanlar da ibadet yerlerini ziyaretçilere açıyor. Müslümanların Koordinasyonu Kurulu [Koordinierungsrat der Muslime in Deutschland] tarafından organize edilen etkinliğe Türk-İslam çatı kuruluşlarının (DİTİB, VİKZ, IGMG) yanı sıra, farklı Müslüman topluluklara ait camiler de katılıyor. Esasında ziyaretçilere her gün açık olan camiler, her 3 Ekim’de farklı dine yahut dinlere mensup vatandaşları camilere özel olarak davet ediyor. Cami içi rehberlik programları ve milli yiyecek ikramları ile ağırlanan misafirlere, İslam ve Müslümanlık hakkında bilgi veriliyor. Dört milyondan fazla Müslümanın yaşadığı Almanya’da bu türden etkinliklerin yapılması çok önemli. Müslümanlarla tanışarak toplanma ve ibadet etme yerlerini yakından tanıyan yabancı ziyaretçiler, bu etkinlikler sayesinde İslam ve Müslümanlarla ilgili olumsuz ve önyargılı tutumlarını gözden geçirme fırsatına sahip oluyorlar.

Geçmişte camiler, komşuluk, sosyal sorumluluk, çevre kirliliği, göç gibi konulara ilişkin geliştirdiği farkındalıklarla öne çıkarken bu yıl vatan teması üzerinde durulması da ayrıca önemli. İslam dininin Almanya’nın bir parçası olup olmadığı üzerine yer alan tartışmaların arttığı ve yabancı düşmanlığının ayrı bir boyut kazandığı ülkede, “Almanya Müslümanların vatanı mı?” sorusunun sorulması ve ziyaretçilerle birlikte bu konu üzerine konuşulması hayati bir önem arz ediyor.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin başkenti olan Düsseldorf’ta İşçi Refahı Kurumu (AWO) tarafından düzenlenen bisiklet turunun rotasında irili ufaklı birçok cami ve mescidin yer almasın bugünün anlam ve önemini artıran bir diğer güzel gelişme.

Bitnami