Hakan Ünay, Araştırma Asistanı/Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi (TÜGAM)

İtalya Karasularında Göçmen Kurtarmanın Bedeli 1 Milyon Euro

İtalya’da koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan göçmen karşıtı güvenlik paketi Senato Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı.

21 Ağustos 2019, Çarşamba
- italyakarasulari

İtalya’da, aralarında göçmen karşıtı Lig Partisi’nin (Lega)[1] de bulunduğu koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan güvenlik paketi, 5 Ağustos itibariyle Senato Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Sicurezza bis (ikinci güvenlik paketi) adıyla da anılan paket, 25 Temmuz’da parlamentonun bir diğer alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden de geçmişti.

Söz konusu yasa, düzensiz göçle mücadelede ülkenin kolluk kuvvetlerine daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini ifade ederken sınırların daha sıkı korunması adına bazı yaptırımlar da içeriyor. Yasaya göre İtalyan karasularına girmesi yasak olan bir gemi, yasağı ihlal etmesi durumunda 1 milyon euroya kadar ceza alabilecek. Üstelik bu karara STK’ların göçmen kurtarma gemileri de dâhil. Yasayla İtalyan hükümeti, bahsi geçen gemilere el koyma ve kolluk kuvvetlerine direnen gemi kaptanını tutuklama yetkisine de sahip oldu.

Her ne kadar yasanın içeriğinde “ülke karasularına girişi yasak olan gemiler” gibi üstü kapalı bir ibare olsa da, İtalyan hükümetinin göçmenlerin ülkeye girişini engellemek istediği biliniyor. Nitekim Kasım 2018’de söz konusu paketin ilk aşaması zaten yasalaşmış ve düzensiz göçmenlerin haklarının kısıtlanmasına yönelik bazı kararlar alınmıştı. Ancak ikinci güvenlik paketinin yasalaşmasındaki en önemli etkenin Haziran ayında yaşanan göçmen kurtarma olayının olduğu tahmin ediliyor. Alman insani yardım gemisi “Sea-Watch 3”, İtalya karasularında yardım bekleyen 53 göçmeni kurtarmış ve limana yanaşmak için yaklaşık iki hafta kadar İtalyan hükümetinden izin çıkmasını beklemişti. İki hafta sonunda verilen izinle İtalya’nın Lampedusa limanına yanaşan geminin kaptanı Carola Rackete ise tutuklanmıştı.

İtalya’nın göçmen karşıtlığı ile ilgili tek örnek bu değil. Ağustos ayının başlarında, İspanyol sivil toplum gemisi olan “Open Arms” da gemisindeki 100’den fazla sığınmacıyla Lampedusa limanına yanaşmak istedi. 19 gün boyunca İtalya açıklarında bekletilen gemide yer alan sığınmacılar, son çare olarak denize atlayıp yüzerek kıyıya ulaşmaya çalışmıştı. Bütün bunlar üzerine 20 Ağustos gecesi geminin limana yanaşmasına izin verildi ve gemideki sığınmacılar sağlık kontrolünden geçirilerek tahliye edildi. Yeni yasalaşan güvenlik paketinin bir uygulaması olarak da İtalyan güvenlik güçleri tarafından gemiye el konuldu. Gemi kaptanı ile ilgili ise şu ana kadar bir tutuklama kararı çıkmadı.

Güvenlik paketlerinin yasalaşmasında Lig Partisi lideri ve koalisyon hükümetinin İçişleri Bakanı olan Matteo Salvini’nin rolü ise oldukça fazla. Avrupa’da yükselen aşırı sağın en popüler liderlerinden olan Salvini, sürekli göç ve göçmen karşıtı söylemleriyle gündeme geliyor. Salvini parti liderliğine geçtikten sonra Lig Partisi, Mart 2018’de yapılan son seçimlerde oy oranını yüzde 4,1’den yüzde 17,6’ya çıkararak ülkede ikinci parti konumuna yükselmişti.

[1] Önceki adı Kuzey Ligi (Lega Nord) olan parti, Mart 2018 seçimleri öncesi isim değişikliğine giderek Lig Partisi adını aldı. Bu değişikliğin de etkisiyle, Güney karşıtı yerine göçmen karşıtı politikalar daha da yoğunlaştı.