Hakan Ünay, Araştırma Asistanı/Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi (TÜGAM)

MEB Suriyeli Çocuklara Eğitim İmkanı Sağlıyor

MEB, faaliyetleri ile binlerce Suriyeli çocuğun temel ihtiyacı olan eğitime ulaşmasını sağlıyor.

24 Temmuz 2019, Çarşamba
- MEB Suriyeli Çocuklara Eğitim İmkanı Sağlıyor

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Haziran 2019 itibariyle Türkiye’de 5-18 yaş aralığında 1 milyon 153 bin 61 Suriyeli çocuk bulunuyor. Bu çocukların yaklaşık 350 bini ise düzenli eğitim alamıyor. Bu sorunun farkında olan Türkiye, Suriyeli göçmenlerle ilgili üstlendiği sorumluluğu her alanda olduğu gibi eğitimde de sürdürmeye çalışıyor. Bu doğrultuda MEB; Suriyeli çocukların eğitime erişimini artırmak, var olan eğitimin kapasitesini genişletmek ve kalitesini artırmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.

MEB, 2018’in ortalarıyla birlikte dokuz pilot ilde üç veya daha fazla yıl eğitim hayatından uzak kalmış 10-18 yaş grubundaki çocuklara ulaşmak için Hızlandırılmış Eğitim Programı’nı (HEP) başlattı. Söz konusu program Şubat 2019 itibariyle 6600 çocuğa ulaştı. Bunun yanında UNICEF’in Türkiye raporuna göre  640.000’den fazla Suriyeli çocuk Aralık 2018 itibariyle örgün eğitime katıldı. Örgün eğitime katılan Suriyeli çocukların 548 bini aktif olarak eğitimine devam ediyor. Bu rakam her ne kadar Türkiye’de eğitim çağındaki Suriyeli çocukların sayısı düşünüldüğünde yetersiz olsa da, geçen yıla göre yüzde 5’lik bir artış söz konusu. Katılım oranı eğitim seviyelerine göre sınıflandırıldığında ise ilkokulda yüzde 96, ortaokulda yüzde 58 ve lisede de yüzde 26’lık bir katılım bulunuyor.

Ayrıca MEB Suriyeli çocukların eğitim sorununu en aza indirmek için 19 ilde 220 yeni okulun yapımına devam ederken kayıt ve katılım oranını da arttırmaya çalışıyor. Söz konusu çalışmalarına büyük bir özveriyle devam eden MEB, Dünya Bankası’nın da fon desteğiyle 2021’e kadar 12 ilde 57 okul projesini daha hayata geçirmeyi planlıyor. MEB’in tüm bu çalışmalarına UNICEF de ülkedeki Suriyeli öğrencilere okul çantası, kırtasiye seti vs. dağıtarak ve eğitim personellerini destekleyerek katkı sağlıyor.

• 1 Eylül'de Almanya Sachsen eyaletinde parlamento seçimleri yapılacak. Irkçı parti anketlere göre seçimleri kazanabi… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı
  • @A_Merkezleri Sorun çözülmüştür. İlginiz için teşekkür eder başarılar dileriz.
  • Diaspora Yaz Okulu başvuruları için son gün!!! twitter.com/Goc_Vakfi/stat…
  • Uygur Türklerinin Çin'e gönderildiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını @Gocidaresi açıkladı. İlgili ya… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı