Süleyman Soyhanoğlu, Araştırmacı/Türkiye Göç Araştırma Merkezi

Türkiye Suriyelilere Sunulan Sağlık Hizmetlerinde Avrupa’nın Önünde

Avrupa’da sağın yükselişi sağlığı da vurdu. Türkiye’de ise Suriyelilerin en çok memnun olduğu alan sağlık sektörü oldu.

03 Temmuz 2019, Çarşamba
- Türkiye Suriyelilere Sunulan Sağlık Hizmetlerinde Avrupa’nın Önünde

Avrupa’nın birçok ülkesinde Suriyeliler ilaç alamıyor, hastane hizmetlerinden yeterince faydalanamıyor. Suriyeli mülteciler üzerinde yapılan araştırmalar, Suriyelilerin hastaneleri ortalama bir Avrupa vatandaşından üç kat daha fazla kullandığını gösteriyor. Buna karşın Suriyelilerin daha az ilaç kullandıklarının ortaya çıkması, sağlık sisteminde bir şeylerin yolunda gitmediğini bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Araştırmalara göre bu durum gelecekte Avrupa’da önemli sosyal sorunlara yol açabilir.

Bauhoff ve Göpffarth’ın yaptığı çalışmaya göreSuriyeliler Avrupa’da sağlık sistemi içerisinde ciddi ölçüde ayrımcılığa uğruyor. Aşırı sağın yükselişi, Avrupa’da göçmen karşıtı uygulamaların artmasına neden olurken Suriyelilere yönelik bakış, sağlık sisteminde bile olumsuz bir yöne doğru evriliyor. Buna göre; Almanya’da Suriyelilere hastanelerde ortalama bir vatandaştan iki kat daha fazla tanı konuluyor. Üstelik tanıların çoğunlukla enfeksiyonlarla ilişkili olduğu görülüyor. Ancak yine de Suriyeliler, ihtiyaç duydukları ilaçlara erişemiyor, sağlık kuruluşlarından dışlanıyor. Araştırma bulgusuna göre Suriyeliler, ileri düzeyde tetkikler yapılmadan evlerine gönderiliyor.

Avrupa’daki çalışmalar, Suriyelilerde çok yüksek oranlarda travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve intihar gibi mental sorunların varlığına işaret ediyor. Ancak devletlerin “aşırı” harcamalardan kaçınmak için yeterince önlem almaya yanaşmadığı bildiriliyor.

Türkiye ise Avrupa’nın tamamından daha fazla sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapmasına rağmen yapılan çalışmalarda Suriyelilerin, Türkiye’nin en çok sağlık sisteminden memnun olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de yapılan çalışmalar, Suriyelilerin hastaneleri bir Türk vatandaşından üç kat daha fazla kullanmasına karşın herhangi bir ayrımcılık deneyimlemediklerini gösteriyor. Benzer çalışmalara görede Suriyelilerin hastanelerden memnuniyet düzeyleri yer yer %90’ları aşıyor.

2017 yılında dönemin sağlık bakanı Recep Akdağ’ın açıklamalarına göre Türkiye, Suriyelilere sağlık sektöründe 16 milyar liradan fazla harcama yaptı. Ayrıca bu hizmetlerde günümüze değin herhangi bir kısıtlama yapılacağından da söz edilmedi.

Uzmanlar, Avrupa’da sağlık sisteminin önemli bir kriz oluşturduğundan söz ederken Türkiye’ye bu noktada tam not veriyor. Sağlığa ilişkin krizin çözümünün sağlıklı entegrasyon politikalarından geçtiğini söyleyen araştırmacılar, Avrupa’nın istihdam ve sağlık olanaklarında yeni politikalar geliştirmesini gerekli görüyor ve Suriyelilerin kendi ayakları üzerinde durmasıyla ayrımcılığa daha az uğrayacaklarını ifade ediyor. Sağlık sistemindeki sorunların uzağında olan Türkiye’nin ise eğitim olanaklarına odaklanması gerektiği vurgulanıyor.

• 4 yıl önce bugün #Suruç katliamında hayatını kaybeden gençleri derin üzüntü ile anıyorum. Cinayet şebekelerine ideo… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı
  • Trabzon'da gerçekleşen linç girişimi gerçekten korkunç. Al bayrağımızla dünyanın her yerinde nasıl özgür biçimde f… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı
  • Türkiye-Belçika İşgücü Anlaşması’nın 55. Yıl Dönümüne İlişkin Basın Açıklaması: ‘’Daha etkin bir Belçikalı Türk top… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı
  • Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın haftalar süren noterlik işlemlerini hızlandırdık. Konsolosluklarımız aracılığ… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı