Güney Asya Ülkelerinden Türkiye'ye Göç

Güney Asya Ülkelerinden Türkiye’ye Göçte Artış Var

02 Temmuz 2019, Salı
- Güney Asya Ülkelerinden Türkiye’ye Göçte Artış Var

Türkiye Avrupa’ya giden göç yollarının üzerinde yer alması nedeniyle her yıl farklı bölgelerden göç alıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’nin son iki yıldır Güney Asya ülkelerinden aldığı göç sayısı ise dikkat çekiyor. Söz konusu verilere göre 2016’dan günümüze kadar Güney Asya’dan Türkiye’ye göç eden kişi sayısın iki kattan fazla artış gösterdi. Aşağıdaki tabloda durum çok iyi açıklıyor:-

Son dönemde göçmen sayılarının artmasının farklı nedenleri bulunuyor. İstikrarsız iç durum, siyasi kargaşa, ekonomik yaptırımlar, doğal felaketler, düşük kazanç seviyeleri ve çevre ülkelerdeki etnik kökenli anlaşmazlıklar bu nedenlerden bazıları.

Söz konusu ülkelerden Myanmar, dünyadaki düzensiz göçmenler listesinde göze çarpan bir ülkedir. Arakan eyaletinde adeta etnik temizliğe veren politikalar nedeniyle, Myanmar vatandaşları güvenli bir yer için kaçmak zorunda kalıyor. 2017 yılında Türkiye’de Myanmar’dan 374 göçmen gelirken, 2018’de rakam 378’ye ulaştı. 2019’un ilk altı ayındaki Türkiye’deki Myanmar’dan gelen göçmen sayısı 120. Bu rakamın yıl sonuna kadar 500’ü bulabileceği düşünülüyor. Ayrıca Arakan halkları Tayland, Malezya, Endonezya, Hindistan, Pakistan, BAE ve Suudi Arabistan’a kaçtı. Ancak esnek yaşam tarzları ve temel insan hakları olanakları nedeniyle, Arakan halkları Türkiye’de kalmayı tercih ediyor.

Afganistan’dan Türkiye’ye gelen göçmen sayısı ise oldukça dikkat çekiyor. 2017 yılında Afganistan’dan gelen göçmen sayısı 45.259 iken; 2018’de bu sayı 100.841’e yükseldi. Haziran 2019’a kadarki dönemde ise 49.886 göçmen Afganistan’dan Türkiye’ye göç etti. Pakistan’dan kademeli olarak artan düzensiz göçmenler de var. 2016 yılında 19317 idi, 2017’de 30337’ye yükseldi, 2018’de 50488’e çıktı ve Haziran’a 2019’a kadar Türkiye, Pakistan’dan 22739 düzensiz göçmen aldı ve bu yukselisi 2019’ın sonunda yüksek bir rakamı olabileceği gösterir. Fakat asıl durum Afgans ve Pakistanlılar, Turkrey’i Avrupa’ya gitmek için transit ülke olarak kullanıyorlar.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmaya benzer şekilde, Güney Asya ülkeleriyle bir Geri Kabul Anlaşması’nın olmaması Türkiye’nin bazı sorunlar yaşamasına neden oluyor. Bu sorunlara çözüm elde etmek için Türkiye’nin, bu ülkelerden gelen göçmenleri Türkiye’ye gelmeden önce güvenli bir bölgeye yerleştirebilecek veya şartlar uygun ise ülkesine geri gönderebilecek ikili anlaşmalara ihtiyacı bulunuyor. Bu noktada uluslararası aktörlerin ve örgütlerin de Türkiye’ye destek çıkması gerekiyor.

[1]Güney Asya, Asya kıtasının güney bölgesidir. Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka, Nepal, Butan, Maldivler ve Afganistan’ı içine almaktadır.
  • 4 yıl önce bugün #Suruç katliamında hayatını kaybeden gençleri derin üzüntü ile anıyorum. Cinayet şebekelerine ideo… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı
  • Trabzon'da gerçekleşen linç girişimi gerçekten korkunç. Al bayrağımızla dünyanın her yerinde nasıl özgür biçimde f… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı
  • Türkiye-Belçika İşgücü Anlaşması’nın 55. Yıl Dönümüne İlişkin Basın Açıklaması: ‘’Daha etkin bir Belçikalı Türk top… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı
  • Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın haftalar süren noterlik işlemlerini hızlandırdık. Konsolosluklarımız aracılığ… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Göç Araştırmaları Vakfı